TÜBİTAK 1001 BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR PROJESİ "UNUT BENİ GOOGLE"

Unut Beni Google!

Dijital hafızadan silinmek mümkün (mü)? Peki ama nasıl? IKCU Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Korap Özel’in yürüttüğü TUBİTAK 1001 Projesi, dijital çağda önemli bir yer tutan bu soruya yanıt arıyor.

Sosyal ağların yaygınlaşması, arama motorlarının bilgiye ulaşmayı kolay hale getirmesiyle daha da önem kazanıyor. Bu önemle birlikte, dijital hafıza meselesi gazetecilik açısından da önemli tartışmalara yol açıyor.  “Dijital Hafızada Unutulma Hakkı ve Gazetecilik Perspektifinden Uygulanabilirliği: Türkiye’de Bir Alan Araştırması” başlıklı proje, gazetecilere yönelik bir rehber olma amacı güdüyor.

TÜBİTAK 1001 - Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı tarafından Kasım 2019’da himaye edilen projenin, 15 Temmuz 2021’de tamamlanması planlanıyor. Projenin araştırmacıları, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şadiye Deniz ve İstinye Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Şükran Pakkan. Projenin hukuk danışmanlığını ise İstanbul Gedik Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ural Aküzüm yapıyor.

Fakültemiz Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Korap Özel “unutulma hakkı”nın Türkiye’de önemli bir konu olduğunu ifade ediyor. Proje Yürütücüsü Özel, projeyi şu sözlerle özetliyor “Kişilerin, isminin geçtiği bir röportajın silinmesini talep etmesi gazetecilik açısından tartışmalı bir konu. Bu açıdan “unutulma hakkı”, dijital çağda görmezden gelinemeyecek bir alan. Projemiz bu kapsamda unutulma hakkıyla ifade özgürlüğü arasındaki dengenin gazetecilik perspektifinden nasıl kurulabileceğine odaklanıyor.”